Opskrifter

Pesto grundopskrift

Et kvart fed hvidløg
3 store håndfulde hakket urt (eks. persille, basilikum, tomat, peberfrugt, brændenælde, rucola, ramsløg, kørvel, spinat eller andet)
1 stor håndfuld revet parmesanost
1 håndfuld ristede pinjekerner eller nødder af en slags
ekstra jomfruolivenolie
salt
peber
evt et skvæt citron

Læg hvidløg i morteren. Knus det sammen med den urt du har valgt. Rist pinjekernerne på en tør pande. Lad dem køle af og knus dem i urteblandingen. Hæld det hele over i en skål og tilsæt halvdelen af parmesanosten. Rør den forsigtigt i og tilsæt olivenolien, lige nok til at binde massen og give den den rigtige konsistens – halvvåd, men fast.
Smag til med salt og peber og tilsæt resten af osten. Bliv ved med at tilsætte lidt af dit og lidt af dat, indtil den smager som du vil have det. Sådan laver man pesto.

5 Skønne sommer opskrifter

Vi har på opfordring lavet et par forslag til hvordan I bruger nogle af gårdbutikkens aktuelle grøntsager. Her kommer vores forskellige forslag til let og lækkert grønsagstilbehør. Tilsæt selv kød og grillstemning ;-)

Sommeropskrift 1#: Farfarsalat
1 bk. Baby leaves,
1 bdt. Radiser i skiver
ca. 20 cherrytomater, halveret

2 spsk oliven eller god rapsolie
1 spsk hvidvinseddike
et drys salt & peber

Vask, afdryp og bland baby leaves, radiser og cherrytomater i en skål.
Pisk dressingen sammen og vend i, lige inden servering.

Velbekom.

Sommeropskrift 2#: mormorsalat
1 salathoved, fintsnittet
5-10 radiser, i tynde skiver

1-1½ dl fløde
saften af en citron (eller 2spk eddike) og evt. lidt citronskal
1-2 tsk sukker

Vask, afdryp og bland salat og radiser i en skål.
Pisk dressingen sammen og vend i.

Velbekom.

Sommeropskrift 3#: Kartoffelsalat med verdens bedste kartofler (linzer delikatesse)

1 kg kogte kartofler i skiver (husk at koge i forvejen og lad køle af).

Dressing:
2 dl creme fraiche
1 spsk sennep
½ løg, helt fintsnittet
1 godt drys salt og peber
1-2 håndfuld krydderurter, f.eks. persille, purløg, dild eller timian

pynt: radiser og krydderurter

Bland de forskellige ingredienser til dressingen sammen – smag til med salt og peber.
Vend kartoflerne i dressingen og pynt med ekstra urter og radiser.

Velbekom.

Sommeropskrift 4#: Halve, grillede gulerødder

1-2 gulerødder pr.person

Vask gulerødderne og lad ca. 5 cm af toppen være tilbage. Halver dem på langs og pensl den flade side med olivenolie. Drys med salt, peber og timian (eller oregano).

Grill de halve gulerødder på grillen ca. 10 minutter (alt efter størrelse), med den flade side nedad.

Velbekom.

Sommeropskrift 5#:Stuvet spinat

750 g spinat
1 fed hvidløg, presset
2 spsk smør
1 spsk mel
1 dl fløde

Kom spinat i kogende vand, straks når vandet koger igen, tager du spinaten op og kommer i koldt vand. Vrid spinaten for væde og hak den i fine strimler.

Lav en opbagt sovs af smør og mel, samt fløde der tilsættes lidt af gangen, under piskning. Tilsæt hvidløg.

Kom den hakkede spinat i opbagningen. Rør rundt og varm igennem

Velbekom.

God fornøjelse i sommerkøkkenet – og fortæl os gerne om dine egne lækre sommer opskrifter.

Smagfulde kager og skønne kager og bagværk i årets bagekonkurrence

(Klik to gange på billedet for at se det i fuld størrelse)

Onsdag i efterårsferien blev endnu engang en hyggelig eftermiddag på Langemarksgaard. Som det kan ses på billederne var der spændende kager og andet bagværk. For første gang i bagekonkurrencens historie var der præmie til noget andet end kage – nemlig lækre græskarboller (se gulerodsbrud opskrift herunder), som fik en 3.plads. Vi håber på at modtage opskrifterne, fra deltagerne snarest, så vi kan lægge dem her på hjemmesiden. Græskarbollerne varsler et mindre skifte i fokuset i bagekonkurrencen, hvor der næste år vil være et større fokus på at inkludere grøntsager i bagværket, end tidligere hvor en grundingrediens har været æg. Efter signe var græskarbollerne i år i hvert fald en stor succes og ‘kagefadet’ tomt på rekordtid. I øvrigt det samme med vinderkagen!

Vindere i bagekonkurrencen 2014:
1.Plads: Rikke
2.Plads: Sofia
3.Plads: Britt

Tillykke til vinderne! Herunder opskrifter fra dagen.

Gulerodsbrud opskrift

Kokus-hindbærsnitter

Klassisk citronmåne

Monas æblekageNye kartofler med rygeost, radiser og kommen

Servér den sommerlige salat på frokostbordet akkompagneret af godt rugbrød og kolde øl af pilsnertypen.
-en anbefalet kartoffelsalat-opskrift fra en af vores kunder!

SALAT
400 g friskopgravede nye kartofler
2 håndfulde plukket egebladssalat eller hjertesalat
2 håndfulde kørvel
1 bundt radiser
4 forårsløg
100 g rygeost 45%
havsalt
friskkværnet sort peber
lidt koldpresset rapsolie

Skrub kartoflerne med en stiv børste, kog dem ved svag varme i 7–9 minutter, og skum urenheder af under- vejs. Tag kartoflerne af varmen, og lad dem trække færdig i 5–6 minutter. Afkøl dem til stuetemperatur.

Pluk og skyl salater og kørvel, slyng dem tørre i en salatslynge eller i et viskestykke, og pluk dem i mindre stykker. Rengør radiser og forårsløg, og skær løgene i fine ringe og radiserne i lange strimler. Krydr rygeosten med salt, peber og lidt raps- olie på toppen.

RUGBRØDSDRYS

2–3 skiver rugbrød
½ spsk. friskhakket timian
lidt havsalt
lidt rapsolie

Tænd ovnen på 120°. Smuldr brødet fint mellem fingrene (som til ymerdrys), og gnub timian, havsalt og lidt rapsolie ind i brødkrummerne. Fordel brødkrummerne på en bageplade med bagepapir, og bag dem i 15–20 minutter, til de er helt sprøde. Ryst lidt i pladen undervejs.

DRESSING

½ tsk. kommenfrø
saft af 1 økologisk citron
1 dl. koldpresset rapsolie
1 fed hakket hvidløg
1 tsk. rørsukker
havsalt
friskkværnet sort peber

Knus kommen, enten i en morter eller med bladet fra en stor kniv. Bland de våde ingredienser med hvid- løg, kommen og sukker, og smag til med salt og peber.

Vend kartofler, salat og kørvel med dressingen, top med forårsløg, radiser og rygeost i brud, og afslut med en hånd- fuld rugbrødsdrys.

Billede af kartoffelsalaten samt opskriften og flere spændende opskrifter kan også findes i bogen ‘Claus Meyers salatværksted side 58-59’, som også kan findes på nettet.

Resultater og opskrifter fra årets bagekonkurrence

Squashkage up close
Squash-kage

Kagebord
Kagebordet

Hindbær roulade
Hindbærroulade

Den udråbte vinder
Vinderen Sofie Nordberg

Omringet af rodfrugter, græskar, krydderurter, kål og kartofler dystede 22 fantasifulde, farverige og fornøjelige kagesorter onsdag om årets pris for bedste kage. Flere af årets kager var helt uden mel, blandt andet to lækre chokoladekager, den ene sågar en med chili! Kagebagere og andre besøgende i alle aldre smagte sig gennem så meget de ønskede og stemte på deres favorit. I år var der endda bidrag fra en professionel konditor, men vinderen blev den 11 årige Sofie Nordberg. 2.pladsen gik til Hanne Laursen, mens 3.pladsen blev delt mellem Nanna & Luna, Trine Deleuran og Anna Maja Rahbek.

Opskrifter lægges på hjemmesiden i den rækkefølge de kommer ind.

Folk i butik Der vælges Der ventes på vinderen Der stemmes Chili-chokolade kage Vinderen anretter sin kage Kagebord

Vanilie cupcakes med lakridsfrosting (1.pladsen)
125 g hvedemel
150 g sukker
1½ ts bagepulver
50 g smør
1 1/4 dl. Mælk
1 æg
kornene af en vaniliestang

Frosting: 150 g flormelis, 50 g smør, 2 spsk. Mælk, 1 spsk lakridspulver. Alle ingredienser blandes, lakridspulveret som det sidste der blandes i.

Forvarm ovnen på 170 grader. Kom mel, bagepulver og smør i en rørmaskine og pisk det med lav hastighed til alt er godt blandet og sandet i i konsistensen. Hæld halvdelen af mælken i lidt af gangen og rør til den er godt blandet. Tilsæt æg og resten af mælken. Vaniliekorn blandes med lidt af sukkeret for at skille kornene og tilsættes sammen med resten af sukkeret. Fyld formene 2/3 med dejen og bag dem i 20-25 minutter. Mine fik 20 minutter. Lad dem køle af inden de pyntes med frosting.

Samsø Panda Kage (3.pladsen)
150 g mandler
2 dl sukker
75 g smør
3 æg
200 g kogte kartofler
1 øko citron

Creme: 225 g flødeost, 125 g smør, 150 g flormelis, ½ tsk vanilie, citronskal + fondant farve og rasp.

Sæt ovnen på 175 grader. Behold den tynde hinde på mandlerne og blend den til groft mel. Kom sukker og smør i en skål og pisk sammen. Tilføj æggene et ad gangen og pisk sammen til dej. Pil kartoflerne og riv dem fint. Vend i dejen. Riv cirka halvdelen af citrones gule skræl ned i dejen og vend rundt. Kom dejen i en smurt og raspdrysset springform (22-24 cm). Sæt i nederste del af ovnen og bag kagen i 40 min. Afkøl helt. Creme: Smøret piskes blødt og luftigt. Flødeost, flormelis, vanilie og citronskræl blandes i. Kagen smøres op med creme og pyntes med fondant så den ligner en panda! (se billede).

foto 1

Sommerroulade med flødeskum og bær
3 æg
150 g sukker
100 g mel
1 tsk bagepulver

Fyld: 350 g bær, hakkede valnødder, 3 dl. piskefløde, 2 blade husblas.

Æg og sukker piskes skummende. Mel og bagepulver vendes forsigtigt i. Dejen bredes ud på et stykke velsmurt bagepapir (30×40 cm). Bages ved 235 grader på nederste rille i ovnen i 8-10 minutter. Vendes derpå ud på et sukret stykke bagepapir og det øverste papir trækkes forsigtigt af. Kagebunden afkøles. Fyld: Bærrene drysses med lidt sukker. Husblas lægges et øjeblik i koldt vand, knuges op og smeltes i vandbad. Den smeltede husblas afkøles og røres i flødeskum sammen med bærrene. Fyldet fordeles på kagen og drysses evt. med lidt hakkede valnødder. Kagen rulles derpå sammen på den lange led, og rouladen lægges i foliepapir i køleskabet for at stivne. Pynt: Flødeskum, friske bær, mynteblade.

Oktober Muffins
Denne opskrift er inspireret af efterårets frugter og grøntsager. Opskriften stammer oprindeligt fra USA, derfor er målene i cups, de er dog regnet om til danske mål, så det er lettere at lave den herhjemme. Disse amerikanske oktober muffins er perfekte til efterårsferien på Samsø, da man kan finde flotte græskar og æbler rundt omkring på hele øen. Det gør det også sjovere at bage muffins, når man selv har hentet sit græskar og æbler hos landmanden. Man kan spise sine muffins som de er eller man kan pynte dem som man lyster. Selv er jeg blevet inspireret af Halloween som er lige rundt om hjørnet og som jeg synes passer i græskar temaet. God appetit.

2½ cups mel (283,5 g)
2 cups sukker (226,8 g)
1 tsk bagepulver
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt ingefær
½ tsk salt.
2 æg
1 cup græskar purre (113 g)
½ cup vegatabilsk olie (1 dl)
2 æbler, finthakket

Sådan gør du: Blandt mel, sukker, bagepulver, stødt kanel, ingefær og salt i en skål. Bland æg, græskar purre og olie i en anden skål til græskarret er rørt helt ud. Hæld græskar, olie og ægge blandingen over i skålen med de tørre ingredienser og rør det godt sammen. Vend forsigtigt æblerne i blandingen og fordel den i muffins-formene. Fyld kun formene halvt. Stil dem i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 15 minutter. Tag dine muffins ud og lad dem køle lidt. Pynt dem efter lyst. Nu er de klar til at spise :)

Rugbrødslagkage
6 æg
300 g rørsukker
1½ spsk kakao
200 g revet rugbrød
2 tsk bagepulver
1½ spsk kartoffelmel

Æg og sukker pisket godt og resten blandes forsigtigt i. Kommes i 2 smurte forme og bages ved 190 g i 20-25 min. Afkøles og lægges sammen med fløde med grofthakket chokolade. Pyntes med frugt efter eget valg.

Fransk lagkagestang
200 g (ca 3 dl) nøddekerner
½ tsk bagepulver
4 æggehvider
2½ dl sukker
Fyld og Pynt
3 dl piskefløde
1 glas syltede kirsebær ca. 200 g eller anden frugt efter eget valg.

Rist evt nødderne let og gnid de løse skaller af. Hak dem groft og bland bagepulveret deri. Pisk æggehviderne godt og tilsæt sukkeret lidt ad gangen. Pisk grundigt. Vend i hakkede nødder i. Læg bagepapir i bunden af en bradepande ca 20 x 30 cm. Bag marengsbundet ved 150 g i ca 40 min. Køl af. Del bunden i 2 og læg sammen lige før serveringen.

20131017_181429

Sprøde bunde (3 stk)
100 g smuttede finthakkede mandler
100 g sukker
100 g smør
2 spsk piskefløde
1 spsk hvedemel

Fyld
¼ liter piskefløde
1 spsk flormelis
100 g(gerne flere) friske hindbær eller frosne optøede

Bland ingredienserne i en tykbundet gryde og giv dem et opkog under omrøring.Lad blandingen køle lidt af og fordel til 3 bunde på ca 20 cm i diameter. Hvis dejen under bagningen løber ud kan den skubbes forsigtigt på plads med en kniv. Bages ved 200 g i ca 8 min.Lægges sammen lige før servering. Pynt med hindbær.

20131017_181443

Death by chocolate
m.chili-smørcreme
5 æg
160 g sukker
200 g chokolade 70%
150 g smør

Smørcreme (ingridienser piskes sammen):
½ pk smør
½ pk flormelis
1 chokoladechili – knust
½ pk. Creme cheese, philadelphia (ikke light!)

Æg sepereres i blomme og hvide. Blommer piskes med sukker. Smeltet smør og chokolade tilsættes. Hvider piskes og vendes i. Bages ved 180 grader i 30 minutter (i bageform). Efter afkøling flækkes kagen og lægges sammen med smørcreme.

Chili-chokolade kage

Årets kartoffelmad – med kartofler fra Langemarksgaard!

Prisen for årets bedste kartoffel-mad blev vundet med ‘arielle kartofler’ fra Langemarksgaard. Vi bringer dig selvfølgelig opskriften herunder.

Årets kartoffelmad 2013

Prisen for årets kartoffelmad blev udvalgt blandt 9 samske restauratører og vinderen valgt gennem blandt andet gennem en blindsmagning. Du kan læse mere om konkurrencen på tv2 østjylland; http://www.tv2oj.dk/artikel/168081:Samsoe–Den-perfekte-kartoffelmad

Vi siger mange gange tillykke til Ballen Badehotel og især de to kokke som lavede vinder-formularen, som de kalder ‘Et sommerbed’.

foto

Og her kommer opskriften så;
-Arielle kartofler fra Langemarksgaard, Samsø
-Maltbrød på surdej
-Hjemmelavet rygeost
-Karsemayo
-Sprød bacon
-Smilende vagteæg
-Syltede skalotteløg
-Radise Crudité
-Syrlige perler
-Brunet smørstøv
-Blomster/urter fra haven.

Nå, ja. Måske kun ingridienserne, resten må du selv prøve dig frem med ;-)

Samsø Bagekartofler – 3 nemme opskrifter

Vikingebåde (halve bagte kartofler) m. kryddersmør
1.Vask kartoflerne grundigt.
2.Skær kartoflerne over på langs og smør den flade overflade med olivenolie og salt.
3.Bag i ovn ved 225 grader i ca. 35 minutter

Spis med persille-hvidløg-kryddersmør, evt. som tilbehør til en go’ bøf.

Kongefritter (pomfritter) m. aioli
1.Vask kartoflerne grundigt.
2.Skær kartoflerne i store, rustikke, aflange stykker. Put i frysepose og bland med lidt olivenolie, salt, peber og ønsket krydderi (f.eks. oregano, timian eller lignende).
3.Bag i ovn ved 250 grader i ca. 25 minutter

Spis med frisklavet aioli (hvidløgsmayonaise)

Vulkaner (halve bagte kartofler) m. fyld
1.Vask kartoflerne grundigt.
2.Skær kartoflerne over på midten og skær et ‘vulkan-hul’. Smør med olivenolie og drys med salt.
3.Bag i ovn ved 225 grader i ca. 35 minutter

Spis med hjemmelavet fyld.

Tiramisulagkage vandt efterårsferie-bagekonkurrencen!

Besøgende og ikke mindst bidragsydere sørgede endnu en gang for en hyggelig eftermiddag, på Langemarksgaard, onsdag i eftersferien. Deltagerne havde frembragt fantastiske kager, velsmagende og fantasifulde. Se alle billederne af de mange kager samt stemningsbilleder herunder. Tillykke til Rikke Madsen som vandt med en fantastisk Tiramisulagkage. Årets vindere blev i øvrigt:

1.Rikke Madsen (Tiramisulagkage)
2.Laura, Rikke og Emma (Sneharer med tranebjerg)
3.Valdamar og Hanne (Dragekage)

Fra kagekonkurrence-vinder, Rikke, har vi modtaget følgende mail;

Hejsa.
Her kommer min opskrift på tiramisú lagkagen :)

Tiramisú-lagkage

En pakke lagkagebunde
4 æggeblommer (pasteuriserede)
4 spk sukker
500 ml fløde
250 g mascarpone
En stor kop sort kaffe
En sjat Marsala vin

Pisk æggeblommer og sukker, til hel hvid creme. Derefter pisk mascarponen sammen med cremen.
Pisk fløden til skum og vend flødeskummet forsigtigt i cremen.
Bland kaffe og Marsala vinen og stænk lagkagebundene med blandingen.
Læg derefter lagkagebundene i lag med cremen i mellem.
Ovenpå hvert lag creme, sigtes der kakaopulver over.
Creme på toppen og sigtet kakao med revet chokolade.

Vh en glad kagekonkurrence.vinder :)
Rikke Staun madsen

Råvarefestival 2012 i weekenden 25-26 august

Gårdbutikken deltog på dette års råvarefestival, hvor vi viste årstidens udvalg frem, i år blandt andet illustreret gennem en grønsagspyramide – som i øvrigt blev bort-aktioneret søndag og gik til Besser Efterskole.

Vindere i årets råvarefestival-konkurrence
Konkurrencen i 2012 lød på at gætte antallet af Chili i beholderen. Det rigtige antal var 105 stk!
Vinderne blev:
Nr. 1: Lizzi Nielsen, Samsø, gæt: 105 stk.
Nr. 2: Margrethe Pedersen, Esbjerg, gæt: 105 stk.
Nr. 3: Andreas Høj Fierro, Gentofte, 103 stk.
Vi ønsker tillykke til vinderne, som kan afhente deres præmie i gårdbutikken.

Vi takker for besøget på årets festival og glæder os til at se dig i gårdbutikken. Du kan læse mere om festivallen her; Råvarefestival 2012. Herunder har vi lagt nogle populære opskrifter fra tidligere råvarefestivaller;

Squashboller/-brød
50 g. gær
5 dl. lunkent vand
2 ts. salt
2 ss. olie
1 dl. sesamfrø
1 dl. solsikkefrø
2 dl. havregryn
400 g. squash
600 g. mel

Den revne squash blandes med salt i 10 min.. Væden knuges af.
Dejen hæver til dobbelt størrelse, formes og efterhæver igen til dobbelt størrelse.
Bages ved 225 grader i ca. 20 min.. Som helt brød: 2 min. ved 250 grader og ca. 40 min. ved 200-210 grader.

Squashkage
3 æg
300 g. sukker
200 g. smeltet smør
50-100 g. mandler (hakket)
300 g. hvedemel
350 g. reven squash (NB væsken knuges af)
2 ts. vanilla
2 ts. kanel
½-1 ts. ingefær
1 ts. bagepulver

Æg og sukker piskes godt.
Mel blandes i anden skål med bagepulver, vanilla, kanel og ingefær og røres i det sammenpiskede æg + sukker.
Rør dernæst squash og mandler i.
Til sidste tilsættes det smeltede smør.
Dejen hældes i smurt form og bages ved 200 grader i 50-55 minutter(lidt mindre i varmluftsovn).

Squash-muffins
Ca. 20 stk

6 dl hvedemel
2 tsk. bagepulver
3 dl sukker
½ tsk. salt
175 g smør, smeltet og afkølet
2 æg
1 dl mælk
200 g squash, groftreven
reven skal af 1 citron
reven skal af 1 lime

Tænd ovnen på 175 grader.
Sigt de tørre ingredienser ned i en skål.
Pisk æggene sammen i en anden skål og tilsæt derefter smør og mælk. Pisk det godt sammen.
Tilsæt melblandingen sammen med den revne squash, citron- og limeskal og rør det sammen med æggemassen.
Fordel dejen i forme og bag dem ca. 30 minutter for store muffins og lidt kortere tid for små.
Lad dem køle af på en bagerist.

Så er der… nye kartofler!

(maj 2012)
Lørdag den 29.april blev de første nye Samsø kartofler fra Langemarksgaard solgt i gårdbutikken. De små guldstykker bliver kun gravet op efter efterspørgsel og kan foreløbig kun købes i butikken. Bestillinger er meget velkomne. Vi glæder os til en spændende sæson. Dejligt med de første rigtige råvarer fra årets høst. Vi har selvfølgelig også persille og purløg til de nye kartofler og frisk salat er også på trapperne. Vi glæder os til en dejlig maj måned med masser af nye grøntsager i butikken – og ikke mindst en masse nye kartofler – vi kan jo ligeså godt sige det som det er – vi elsker kartofler..! /Lauge – Langemarksgaard

Bagekonkurrence afholdt på Langemarksgaard (efterårsferie 2011)

Dette års vinder af bagekonkurrencen på Langemarksgaard, blev en af gårdbutikkens trofaste kunder, Ulla Holm, mens anden og trejdepræmien gik til fritidssamsinger. Ulla vandt med bærlagkagen ‘Pavlova’, som var de besøgendes favoritkage på grund af harmonien mellem sødme og friske bær, samt på grund af det flotte udseende. I alt deltog sytten forskellige pragtfulde kager i konkurrencen og de mange fremmødte gik ivrigt til fadene og stemte efterfølgende på deres favoritkage. Opskrifterne på kagerne kan ses her på hjemmesiden langemarksgaard.dk. Vi siger mange tak til alle som deltog på dagen, såvel med kager til konkurrencen, som med smagning og stemmeafgivelse.

Billede af kagebord og vinderkagen ‘Pavlova’

 

 

 

Klik to gange for at se stort billede.
Opskrifter på kager findes herunder.

Pavlova, 6-8 personer

1 dl æggehvide
½ tsk eddike
150 g flormelis
125 g ren, rå marcipan

1/4 l piskefløde
½ kg bær (jordbær, HINDBÆR, BLÅBÆR, ribs, solbær eller brombær)
flormelis

Det meste kan laves i forvejen:
Pisk æggehvider, eddike og halvdelen af sukkeret til stift skum.
Vend resten af sukkeret i, og pisk videre, til det hele er stift igen.

Riv marcipanen i marengsmassen, og vend det hurtigt sammen.
Læg marengsen som et stort bjerg på en bageplade med bagepapir.
Gå efter en diameter på 20-25 cm. Bag i 30-40 ved 150 grader, så den er sej og karamelagtig i midten. Sæt den til køling på en rist.

Umiddelbart inden servering pyntes med flødeskum og masser af bær.
Slut af med et drys flormelis.
TIP: Bland evt. mascarpone og vaniliesukker i flødeskummet.

Hanne’s tærteopskrift

Dej:
230 g hvedemel
½ tsk bagepulver
60 g rå mandler
1 tsk stødt kanel
100 g fint råsukker (alm. sukker)
115 g koldt smør i terninger
1 mellemstort æg + 1 æggeblomme

Bland mel, bagepulver, mandler og sukker i en foodprocesser, til konsistensen er som sand.

Tilsæt det kolde smør og kør igen, til blandingen ligner reven ost. Tilsæt æg og æggeblomme, men maskinen kører og kør til det bliver en blød dej. Pak dejen ind og læg den i køleskabet mindst 30 minutter, til den er fast nok til at rulle ud.

Udrul dejen på en melet flade til en forholdsvis tyk cirkel med en diameter på ca 25 cm. Beklæd tærteformen med dejen og pres den fast mod bund og sider. Skær overflødig dej af og brug dette til at lave gitterlåg af. Afkøl bund og dejrester i køleskabet igen.

Hindbærfyld:
250 g hindbær (eller andre bær efter ønske)
2 tsk sukker
1 tsk (med top) majsstivelse

Bland bærerne med sukker og majsstivelse. Hæld fyldet i dejbunden. Rul dejresterne ud og skær dem i brede strimler og arranger dem i et gitter over fyldet og pres enderne godt fast mod formens kant. Pensel ‘låget’ med vand.

Sæt tærten på bagepladen og bag den i forvarmet ovn ved 190 grader, til den er gylden (ca. 25 min). Tag den ud af ovnen og drys den med sukker.

Serveres med cremefraiche til – velbekomme! :D

Hald familiens chokokage

Dej:
300 g mel
300 g sukker
3 æg
3 spsk kakao
3 tsk vanilie
3 tsk bagepulver
100 g magarine
2 dl mælk

Bland æg og sukker. Tilsæt derefter mel, kakao, vanilie, bagepulver. Smelt magarine og tilsæt sammen med mælken. Kagen bages i ovnen ved 175 grader i 30-40 minutter.

Frosting:
300 g magarine
En æske flormelis
4 spsk kakao
3 tsk vanilie
3-4 spsk vand

Riv margarine på et rivejern. Hæld flormelisen over og tilføj vanilie og kakao. Brug en mixer og bland – tilføj vand til konsistensen passer. Put på toppen af kagen, når den er afkølet.

Hasselnøddekage med chokoladeovertræk – Lavet af Yvonne K. Schmidt

250 g hasselnødder
250 g flormelis
9 æggehvider
150 g mørk chokolade (70 %)
25 g smør
1 spsk. Kandiserede violer

Nødderne males fint. Æggehviderne piskes stive. Flormelis sigtes og blandes med nødder.
Ca. 1/3 del af de piskede hvider vendes forsigtigt i og derefter blandes resten i af hviderne, men meget forsigtigt. Massen fyldes i en springform beklædt med bagepapir. Bages ved 170 grader i ca. en time.

Når kagen er kold, smeltes chokoladen i vandbad og blandes med smøret. Kagen beklædes med chokoladen og drysses med violerne.

Tips: I stedet for chokoladeovertræk kan man komme flødeskum på kagen og servere dem med frugter.

Lisbeth fra No ved Rinkøbings Øl kage (3.pladsen)

500 g farin
600 g mel
1. tsk. Nelliker, Ingefær og Kanel
1. tsk. Natron
En hel fl. Hvidtøl

Mel, farin og krydderrier blandes. Derefter røres Hvidtøllen i. Kagen bages v. 175 grader i en time og 15 min.
Evt. Kan der kommes valnødder og en halv dåse kokosmælk i! Traditionelt serveres der koldt smør til kagen.

Chila og Lucas hindbærsnitter (2.pladsen)
ca. 10-12 snitter

250 g hvedemel
1 tsk bagepulver
125 g smør
125 g sukker
1 æg
1 glas virkelig god hindbærmarmelade
pynt: glasur og sjovt drys

Bland mel og bagepulver. Kom smørret i og hak det i små terninger. Ælt dejen med sukker og æg. Rul dejen ud til en firkant på et ark bagepapir til den har bagepladestørrelse. Læg et pænt lag hindbærmarmelade på den ene halvdel dej (lad et par cm være fri langs kanten) og fold den anden halvdel ind over ved at holde i bagepapiret. Tryk dejen godt til langs kanten. Bag kagen ved ved 180 grader i 20-25 min.
Dekorér kagen med glasur og drys.

Samsø Råvarefestival 2011

På Samsø er der masser af gode råvarer – grøntsager, frugt, krydderurter og så videre – hvilket Langemarksgaard og mange andre stande vidste frem i weekenden den 27-28 august i ‘Smørhullet’ ved Møllebakken i Tranebjerg. Vi siger tak til de mange deltagere, som kan finde vinderne i vores festivalkonkurrence samt de populære opskrifter på squashkage og squashboller, her på siden, ligesom du finder den ‘hemmelige’ opskrift på Lenes pesto ;-)

Kort over Samsø, skabt af Samsøkartofler

Kort over Samsø, skabt af Samsøkartofler

I anledning af årets festival havde vi konstrueret dette Samsøkort – bestående af kartofler (Linzer, almindelige, bage og røde) samt persille. Mens de gule kartofler symboliserede landskabet, var de røde kartofler, Samsøs byer, persillen brattingsborg skov og skovområdet ved heden – og endelig var Langemarksgaard vist med en helt grøn kartoffel og et lille flag. Se det er kartoffelkunst :)

Vindere i årets råvarefestival-konkurrence
Konkurrencen i 2011 lød på at gætte antallet af kartofler på samsø-kartoffel-kortet. Det rigtige antal var 683 stk!
Vinderne blev:

Nr. 1: Pia Stuer Lauridsen, Samsø, gæt: 680 stk.
Nr. 2: Leif Jensen, Dragør, gæt: 689 stk.
Nr. 3: Gunhild Rasmussen 673 stk.

Vi ønsker tillykke til de heldige vindere, som kan afhente deres gevinst i gårdbutikken.

Comments are closed.